tricoscopie caderea parului pareri-min

Medicii buni sunt greu de gasit in Romania

Ma confrunt de vreo 2 ani cu caderea parului. Sa nu aveti cumva impresia ca am stat cu mainile in san in toata aceasta perioada, pentru ca nu este deloc asa. Am mers la 2 dermatologi, am urmat diferite tipuri de tratamente in urma analizelor efectuate, dar pana in momentul de fata nu pot sa spun ca se vede nici o imbunatatire. Ba din contra, parul meu s-a rarit destul de tare si mi se vede scalpul in partea frontala a capului.

Ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc, mentionez cam ce am facut eu in acesti 2 ani: analize la sange, ecografie ovarian. Luat Alopexy, luat vitamine anti-cadere, luat pastile Revalid, folosit sampoane anti-cadere. Si ce credeti? Nici o imbunatatire, nade, nimic! Bani aruncati pe geam!

De curand am aflat de tricoscopie si am inceput sa studiez ce implica si cum m-ar putea ajuta. Pentru ca locuiesc in provicine, nu exista nici o sansa sa gasesc un tricolog in zona. Ca sa nu trec peste, mentionez ca tricologia este disciplina medicala care studiaza structura, functiile si bolile firelor de par. Dermatologii studiaza si aceasta ramura numita tricologie.

In ce consta tricoscopia si cum se efectueaza? Tricoscopia este o analiza a scalpului realizata cu dermatoscopul digital, pentru a diagnostica afectiunea de fond ce poate determina caderea parului si o analiză extinsa ce cuantifica numarul de fire in stadiul de crestere, numarul de fire in stadiu terminal, numarul foliculilor pilosi cu 1,2,3 unitati foliculare, grosimea medie a firelor de par.

Pentru un diagnostic cat mai exact, specialistul trebuie sa tina cont de mai multi indici si, de asemenea, sa intreprinda si o analiza computerizata detaliata. In stabilirea diagnosticului trebuie tinut cont de starea si culoarea scalpului si a parului, daca exista exces de sebum sau nu, de fragilitatea capilara, de tratamentele anterioare aplicate asupra parului sau scalpului, etc.

O tricoscopie se realizeaza cu ajutorul camerei cu zoom, iar acest procedeu nu dureaza mai mult de 20 minute. Dupa lungi cautari am gasit un medic specialist in Bucuresti, care a studiat problema caderii parului, si care mentioneaza pe site-ul cabinetului privat faptul ca efectueaza si tricoscopie.

Mi-am facut curaj si am sunat pentru programare. Mi-a spus ora, mi-a cerut datele si cam atat. Dupa cateva ore, timp in care am citit numeriase informatii pe internet, am aflat ca inainte de tricoscopie nu este indicat sa spal parul, lucru pe care „specialistul” pe care l-am sunat, nu mi l-a spus. Acest detaliu important pe care doamna doctor l-a omis, m-a facut sa-mi pun semne de intrebare. Pai daca este important sa se vada scalpul la acea analiza, cum poti sa uiti sa mentionez ca nu trebuie sa imi spal parul?!

Am sunat-o cu gandul de-a o intreba cum trebuie sa procedez, dar nu mi-a raspuns. Mi-a trimis apoi SMS si mi-a spus ca nu poate vorbi, asa ca daca vreau sa-i spun ceva, sa-i dau mesaj texat. I-am dat reply si am intrebat-o daca cumva nu trebuie sa imi spal parul inainte de tricoscopie. Mi-a raspuns si mi-a spus ca da, parul nu trebuie spalat cu 48 de ore inainte. Pai … si de ce nu mi-ati spus la telefon, dat fiind faptul ca acest lucru reprezinta un detaliu extrem de important care influenteaza diagnosticul? Nu am intrebat-o pe ea, desi mi-as fi dorit sa-i dau din nou reply.

Si asa mi-am pierdut increderea. Am anulat programarea, pentru ca „relatia” noastra a inceput cu stangul. Nu am vrut sa bat 200 km pentru a ma lasa pe mana unui medic care nu mi-a preciat ceea ce trebuie sa fac, avand in vedere ca era extrem de important sa o faca.

Si da … medicii buni, competenti, sunt greu de gasit chiar si la privat. 🙁 Mda, inca sunt in cautarea unui tricolog bun care sa imi ofere incredere si speranta ca alopecia androgenetica poate fi tratata astfel incat sa nu ajung … cheala.

2 comentarii la „Medicii buni sunt greu de gasit in Romania”

  1. Multumesc pt material. A fost foarte util pt mine!
    As vrea sa te intreb, daca ai gasit acel tricolog bun si de incredere pe care îl căutai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *